Regionale miljøtilskudd (RMP) og drift av beitelag (OBB)
Regionale miljøtilskudd er en ordning med tilskudd til ulike miljøtiltak i jordbruket, innenfor hovedområdene kulturlandskap, biologisk mangfold, kulturminner og kulturmiljøer, friluftsliv, avrenning til vann, utslipp til luft, plantevern og klimarådgiving. I ordningen organisert beitebruk kan beitelag søke om tilskudd til driften av beitelaget.
Disse ordningene er årlige tilskuddordninger for miljøtiltak og beitelag, og ikke ment for større investeringer. For større investeringer i miljøprosjekter se SMIL-tilskudd, og for større investeringer for å øke beitebruken se tilskudd til tiltak i beiteområder.
Søknad:
Søknadsfrist er 15. oktober. Søknaden åpner 15. september.
Informasjon om de ulike tiltakene og link til søknadsskjema i Altinn ligger på Statsforvalteren i Troms og Finnmark sin nettside.
Krav for å søke regionale miljøtilskudd:
Søker må være et foretak som er registrert i enhetsregisteret, og som har gjennomført tiltak på arealer de disponerer i søknadsåret. Foretaket må drive vanlig jordbruksproduksjon på en eller flere landbrukseiendommer.
Beitelag må være registrert i enhetsregisteret som samvirkeforetak eller forening, og ha som hovedformål “å samarbeide om hensiktsmessige fellesløsninger innen beitebruk og god utnyttelse av utmarksbeite”.
Tilskudd til tiltak i beiteområder
Tilskudd til tiltak i beiteområder har som formål “å legge til rette for best mulig utnyttelse av beite i utmark, redusere tap av dyr på utmarksbeite og fremme fellestiltak i beiteområdene”.
Det kan gis tilskudd til planleggings- og tilretteleggingstiltak eller investeringer knyttet til utmarksbeite. Eksempel på planleggings- og tilretteleggingstiltak kan for eksempel være planlegging og prosjektering av faste installasjoner, utarbeidelse av ulike planer, ny organisering av beitelag eller vegetasjonskartlegging. Eksempler på investeringer kan være sperregjerder, ferister, gjeterhytter, elektronisk overvåkningsutstyr (fks. radiobjeller) eller elektronisk gjerde/Nofence.
Flere eksempler på tiltak eller investeringer står i rundskriv med kommentarer til forskriften.
Søknad:
Søknader behandles løpende, og sendes inn via Altinn. Mer informasjon om ordningen og link til søknadsskjema ligger på nettsidene til Landbruksdirektoratet.
Krav for å søke om tilskudd til tiltak i beiteområder:
“Tilskudd etter denne forskriften kan gis til lag eller foreninger (beitelag, grunneierlag, radiobjellelag) som er registrert i enhetsregisteret, som driver næringsmessig beitedrift og som iverksetter investeringstiltak og/eller planleggings- og tilretteleggingsprosjekter i beiteområder. (…) der det grunnet naturgitte eller driftsmessige forhold ikke ligger til rette for samarbeid” kan foretak som har rett på produksjonstilskudd søke alene.
Tilskudd til drenering
Tilskudd til drenering av jordbruksjord har som formål å øke kvaliteten på tidligere grøftet jordbruksareal og redusere erosjon og overflateavrenning til vassdrag. Det kan søkes om tilskudd til systematisk grøfting, profilering, omgraving, annen grøfting (usystematisk) eller avskjæringsgrøfting.
Søknad:
Søknader behandles løpende, og sendes inn via Altinn. Mer informasjon om ordningen og link til søknadsskjema ligger på nettsidene til Landbruksdirektoratet. Søknaden må inneholde plan for dreneringen med kart, beskrivelse av tiltaket og den miljømessige virkningen av dette.
Krav for å søke om tilskudd til drenering:
“Tilskudd etter denne forskriften kan gis til eier av eller foretak som leier tidligere grøftet jordbruksareal og som drenerer dette arealet. For planerte arealer kan det gis tilskudd til arealer som ikke tidligere er grøftet. Tilskudd kan ikke gis der tiltaket medfører vesentlig skade for annen eiendom og naturmangfold, vesentlig fare for flom og vannforurensning eller fare for skade på automatisk fredede kulturminner. Tilskudd kan heller ikke gis der tiltaket er påbegynt før tilskudd er innvilget"
SMIL-tilskudd
Tilskudd til spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL-tilskudd) skal “fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap og redusere forurensningen fra jordbruket, utover det som kan forventes gjennom vanlig jordbruksdrift".
Lokal tiltaksstrategi:
Søknader om SMIL-tilskudd blir prioritert etter en politisk vedtatt lokal tiltaksstrategi. Planen kan lastes ned her: SMIL tiltaksstrategi 2023-2026.pdf
Søknad:
Søknader behandles løpende, eventuelt ved mange søknader vil det settes en annonsert frist. Søknader sendes inn via Altinn. Mer informasjon, link til søknad og søknadsveiledning ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.
Krav for å søke SMIL-tilskudd:
Tilskudd kan gis til foretak som oppfyller vilkårene for produksjonstilskudd i jordbruket. Hvis foretaket ikke er eier av eiendommen hvor tiltaket skal gjennomføres må det foreligge en skriftlig tillatelse fra eier. Tilskudd kan også innvilges til eier av en landbrukseiendom hvor det foregår produksjon som oppfyller vilkårene for produksjonstilskudd i jordbruket.
Tilskudd ved produksjonssvikt
Tilskudd ved produksjonssvikt har som formål “å redusere økonomiske tap som oppstår ved produksjonssvikt forårsaket av klimatiske forhold det ikke er mulig å sikre seg mot.”. Mer informasjon om ordningen står på nettsidene til Landbruksdirektoratet.
Meldeplikt:
Det er et vilkår for å søke tilskudd ved produksjonssvikt å melde fra til kommunen så snart produksjonssvikten har oppstått eller vil kunne oppstå. Fra og med 2023 skal dette meldes fra i eget skjema i Altinn. Melding om produksjonssvikt er ikke det samme som en søknad.
Søknad:
Søknad om tilskudd ved produksjonssvikt leveres på skjema i Altinn. Søknadsfrist er 31. oktober det året produksjonssvikten har oppstått.
Primærnæringsfondet
For jordbruk kan det gis støtte via primærnæringsfondet til følgende;
- Nydyrking og oppdyrking av tidligere dyrket jord
- Etableringstilskudd ved generasjonsskifte og ved kjøp av landbrukseiendom, herunder også buskap
- Forsterkning av kraftforsyning
- Oppstart av tilleggsnæringer
- Kjøp av melkekvoter
Retningslinjer og søknadsskjema ligger her.
Tilskudd til konfliktforebyggende tiltak
Konfliktforebyggende tiltak har som formål å “å redusere konfliktene mellom reindriften og det øvrige landbruk”. Det kan innvilges inntil 90% av godkjent kostnadsoverslag for gjerde som verner innmark mot reinbeiting. For å søke om konfliktforebyggende tiltak må partene, dvs. bonden/bøndene og reinbeitedistriktet, være enige om tiltaket.
Søknad:
Søknad skrives på fastsatt skjema og sendes samtidig både til kommunen og Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Søknadsskjema og mer informasjon ligger på nettsidene til Landbruksdirektoratet.
Krav til søknad:
Følgende vedlegg må følge med:
- avtale mellom reindriften og involverte grunneiere om gjennomføring av byggearbeidet og det framtidige vedlikehold.
- avtalen må vise hvordan arbeid og kostnader skal fordeles for bygging og fremtidig vedlikehold
- hvis leiejord er med i tiltaket må hjemmelshaver skrive på avtalen
- avtalen kan tinglyses som hefte på de aktuelle eiendommene.
- skriftlig tillatelse fra eier av grunnen der anlegges skal oppføres, hvis søker ikke eier grunnen
- for gjerdeanlegg må det lages en arbeidsbeskrivelse med kartfestet trasévalg, kostnadsoverslag og finansieringsplan
- kostnadsoverslaget kan inkludere utgifter til rydding av trevirke i gjerdetraseen, materialutgifter, samt transport- og arbeidsutgifter ved oppføring av gjerdet
- erstatninger og skjønnsutgifter skal ikke være med i kostnadsoverslaget
Behandling:
Kommunen og Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer søknaden, før den videresendes til Statsforvalteren i Trøndelag som fatter endelig vedtak.