Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fredete kulturminner - tillatelse til inngrep

Hvis du har et kulturminne på eiendommen din og planlegger graving eller bygging må du først melde fra til fylkeskommunen eller Sametinget (for samiske kulturminner) som vil ta stilling til om tiltaket er i konflikt med automatisk fredete kulturminner

Beskrivelse

Hvis du har et kulturminne på eiendommen din og planlegger et tiltak som kan skade, skjule eller skjemme det på annen måte, må du tidligst mulig før tiltaket iverksettes, melde fra til fylkeskommunen eller Sametinget (for samiske kulturminner). Dette gjelder kulturminner som er automatisk fredet, det vil si kulturminner datert før år 1537 eller samiske kulturminner datert før 1917. Eksempler på slike kulturminner kan være gravhauger, offerplasser, dyregraver og bautasteiner. Kulturminner kan befinne seg på land eller under vann. 

Du kan melde ifra om et funn via telefon eller e-post til enten Statsforvalteren eller Sametinget.

Målgruppe

Privatpersoner eller bedrifter som skal sette i gang mindre tiltak.

Kriterier/vilkår

Gjelder tiltak som for eksempel grøfting, skogplanting, oppføring av hytte, garasje med mer.

Pris for tjenesten


Samarbeidspartnere


Lover

Riksantikvaren har utarbeidet nærmere retningslinjer.

Kulturminneloven
Forvaltningsloven

Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten

I planleggingsfasen av et tiltak bør du sjekke ut om tiltaket kommer i konflikt med registrerte automatisk fredete kulturminner. Dette gjør det mulig å foreta justeringer på et tidlig tidspunkt. Sjekk gjeldende arealplaner og kartløsninger som henter data fra kulturminnedatabasen Askeladden. Ta hensyn til alle de arealbehovene som tiltaket medfører, slik som riggområder, transport, anleggsveier, lagring av masser, m.m.

Ta kontakt med fylkeskommunen hvis du vil ha nærmere informasjon om ordningen eller hvis du er usikker på hva som er et mindre, privat tiltak.

Vedlegg

Beskrivelse av planen/tiltaket med tekst og kart/tegning.

Saksbehandling

Det kan være aktuelt med befaring og registrering av kulturminnene. Det er ofte en fordel å gjøre dette når det er frost- og snøfritt. Fylkeskommunen/Sametinget vurderer søknaden, og sender sin tilråding til Riksantikvaren. Riksantikvaren fatter vedtak og gir tillatelse eller avslag. I vedtaket kan det bli stilt vilkår om at arkeologisk utgraving må bekostes av tiltakshaver. Du kan søke om støtte til dette.

Saksbehandlingstid

Fylkeskommunen, Sametinget og Riksantikvaren skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Klagemulighet

Du kan klage på Riksantikvarens vedtak om å gi tillatelse eller nekte tiltaket. Dersom vedtaket innebærer vilkår om arkeologiske utgravinger, kan du klage på dette. Klagefristen er seks uker. Klagen sendes Riksantikvaren. Opprettholder Riksantikvaren sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Miljøverndepartementet, som avgjør om klagen skal tas til følge. 

Tjenesten oppdatert: 21.12.2020 19:28

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk