Skjema
- Dispensasjon fra lov om motorferdsel i utmark
- Dispensasjon fra lov om motorferdsel i utmark vinter og barmark i Tana kommune
Bruk av motorkjøretøy i utmark er ikke tillatt uten tillatelse fra kommunen.
Snøskuter og motorkjøretøy
Skal du bruke motorkjøretøy eller luftfartøy i utmark til formål som ikke er offentlig anerkjente nytteformål, må du søke kommunen om tillatelse. Turkjøring med snøskuter er kun tillatt i fastsatte snøskuterløyper.
Søke dispensasjon fra motorferdselsloven
Båt med elektrisk motor
Har du båt med el-motor kan du søke kommunen om å kjøre den på små vann mindre enn 2 kvadratkilometer.
Vannskuter - Vannscooter
Det er ikke tillatt å bruke farkost som drives med vannjetaggregat på vann og vassdrag i Tana kommune. Forbudet gjelder også snøskuter som kjøres på åpne (ikke islagte) vann og vassdrag.
Det er ikke anledning til å søke dispensasjon.
Forskrift om bruk av vannjetaggregat (vannskuter) på vassdrag, Tana kommune, Finnmark
Når kommunen vurderer åpning for ferdsel, enten gjennom forskrift eller vedtak, er det hensynet til naturen, verneområder, hekkeområder, terrenginngrep, støy og ulempe for friluftsliv som skal ligge til grunn for vedtaket.
Se blant annet naturmangfoldloven § 7 og småbåtloven §§ 38, 39 og 40.
Se også motorferdselsloven § 4, 4a og § 5, havne- og farvannsloven §§ 7 og 8, og plan- og bygningsloven §§ 11-7, 11-11 og 12-7.
Havne- og farvannsloven
Naturmangfoldloven
Plan- og bygningsloven
Forskrift for motorkjøretøyer i utmark
Forskrift om forbud mot helikopterskiing m.m.
Motorferdselloven
Forvaltningsloven
Friluftsloven
Småbåtloven
Kommunen (eller statsforvalteren) gir informasjon om hva som er tillatt etter lov og forskrift, og hva det må søkes om tillatelse til. Søknad om dispensasjon må være skriftlig. Behovet må være dokumentert og inneholde alle opplysninger som kommunen trenger for å kunne ta stilling i saken.
Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.
Hvis du er misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Tjenesten oppdatert: 06.01.2025 13:22