Opptenning av ild utendørs
I perioden 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark uten særskilt tillatelse. For annen type opptenning, som f.eks. flatbrenning er det spesifikke krav og regler.
Beskrivelse
I perioden 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark uten særskilt tillatelse. Du kan altså brenne hageavfall eller tenne St. Hansbål uten å innhente tillatelse, så sant dette ikke skjer i nærheten av skogmark og forholdene ellers gjør det forsvarlig. Likevel bør du i slike tilfeller gi melding til brannvesenet over telefon. Det er viktig å være klar over at du har plikt til å vise aktsomhet. Brudd på aktsomhetsplikten kan føre til både straff- og erstatningsansvar. Vær oppmerksom på at brannsjefen alltid kan forby opptenning eller kreve åpen ild slukket hvis det foreligger åpenbar brannfare.
Hvis du skal utføre flatebrenning eller brenne hogstavfall i skogmark, eller utføre gras- eller lyngsviing i eller i nærheten av skogmark, er det et krav at det skal være en ansvarlig leder. Vedkommende skal utarbeide planer for brenningen og påse at brenningen gjennomføres på en forsvarlig måte. Send melding til brannvesenet i god tid før brenningen skal gjennomføres. Brannvesenet avgjør om de ønsker å se planene. Dette er først og fremst aktuelt i forbindelse med jord- og skogbruksvirksomhet. Det generelle forbudet mot åpen ild i skogmark i perioden 15. april til 15. september gjelder ikke slik brenning.
Meldeplikt
For å unngå unødvendige utrykninger bør all brenning meldes til brannvesenet. Dette gjøres til 110-sentralen på publikumstelefon 78 97 94 00
Dersom det er gitt dispensasjon til brenning må dette i god tid meldes til brannvesenet
Tips til trygg bålbrenning
- Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
- Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
- Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
- Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
- Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
- Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
- Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
- Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annet søppel.
- Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
Målgruppe
Kriterier/vilkår
Pris for tjenesten
Brosjyrer, dokumenter,
kart og lignende
Samarbeidspartnere
Lover
Se spesielt forskrift om brannforebygging § 3.
Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Vedlegg
Saksbehandling
Saksbehandlingstid
Klagemulighet
Tjenesten oppdatert: 06.01.2025 14:52

